Stokholmgym, trainen in de mooiste sportschool van Dordrecht!

Hoe voorkom je blessures?

Dagelijks wordt er door miljoenen mensen in de wereld aan sport gedaan. Man, vrouw, jong én oud en alles daar tussenin. Sporten is gezond: het is goed voor je lichaam, maar zorgt er ook voor dat je je mentaal beter voelt. Helaas kan er door sporten – wanneer je het verkeerd aanpakt – ook schade ontstaan aan het lichaam. Bijna 3,5 miljoen Nederlanders lopen jaarlijks een sportblessure op, zeggen cijfers van het NOC NSF. De helft daarvan heeft een professionele behandeling nodig. Zoals men zegt is voorkomen beter dan genezen. Maar hoe voorkom je blessures? We delen drie manieren om verantwoordelijk te sporten en blessures te voorkomen!

1.    Warming up & cooling down

Als je vraagt: Hoe voorkom je blessures? Dan is dit ons eerste advies. We kunnen het belang van een goede warming up en cooling down niet genoeg benadrukken. Door een goede warming up te doen, komt je bloedsomloop op gang en worden je spieren en pezen goed warm. Ook je stofwisselingsproces gaat sneller lopen, waardoor je spieren sneller de nodige zuurstof en energie krijgen. Een cooling down zorgt ervoor dat je geen stijve spieren overhoudt na het sporten: je spier wordt teruggebracht in zijn optimale staat en het lichaam komt geleidelijk weer op normale temperatuur. Ook een hamstringblessure voorkomen doe je bij uitstek met goed rekken en strekken na afloop van je workout.  Dit is een blessure die men vaak oploopt bij explosieve sporten waarbij je veel rent.

2.    Bouw je training rustig op

Het is verleidelijk om in één keer té snel te gaan en te veel te willen. Wanneer je te hard van stapel loopt en meer sport dan je lichaam eigenlijk aankan, kunnen je spieren overbelast raken. Stem de belasting tijdens de training af op je fitnesslevel en bouw de zwaarte van je training rustig op naarmate je sterker wordt. Ook dat is een manier om blessures te voorkomen!

3.    Kies voor het juiste materiaal

Er wordt vaak gedacht dat het niet nodig is om direct kwalitatief goede en daarom vaak ook duurdere sportmiddelen aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan je kleding en schoenen of materiaal dat je gebruikt om thuis te sporten. Het kan echter wel veel helpen in het voorkomen van blessures. Vooral de schoenen waarin je sport kunnen een verschil maken. Laat je goed adviseren bij een speciaalzaak: hier kunnen ze je voeten en manier van lopen analyseren, zodat je kunt gaan sporten in een optimale schoen die jouw houding ten goede komt. Sport je in een schoen die niet goed past, dan loop je het risico dat je gaat sporten in een verkeerde houding of je enkels bijvoorbeeld overbelast. Allebei niet fijn! Schakel desnoods een geschoolde schoenleverancier in die precies weet wat jij nodig hebt.

Hoe voorkom je blessures? Onze final tip: personal training

Bij Stokholm Gym train je op een prachtige locatie met genoeg aandacht voor jouw persoonlijke doelen. Wij vinden het belangrijk dat jij kunt sporten op een gezonde en leuke manier. Daarom besteden we graag extra aandacht aan de manier waarop je sport, zodat je zo min mogelijk kans maakt op het oplopen van een blessure. Interesse in personal training in Dordrecht? Neem dan vooral contact met ons op voor meer informatie!

Close
About