Stokholmgym, trainen in de mooiste sportschool van Dordrecht!

Full body trainingsoefening met gewichtsbal

Wanneer je werkt aan het opbouwen van spiermassa, is een van de uitdagingen het vinden van de juiste balans tussen het aantal herhalingen en sets in je routine. Hoeveel herhalingen voor spiergroei zijn er eigenlijk nodig? Die balans is afhankelijk van verschillende factoren en kan dus variëren. Denk aan je trainingsniveau, trainingsdoelen en de genetische aanleg die je hebt. In dit artikel delen we graag onze belangrijkste inzichten om je te helpen met het vinden van de meest effectieve trainingsstrategie. 

Het aantal sets

Sets zijn de groepen herhalingen die je uitvoert, waar vaak een aantal seconden rust tussen zit. Je kunt bijvoorbeeld 3 sets van 8 herhalingen uitvoeren, met telkens een minuut rust. Voor optimale spiergroei wordt meestal aanbevolen om tussen de 3 tot 5 sets per oefening te doen. Dat aantal sets zorgt ervoor dat je spieren voldoende belast worden om te groeien, zonder dat je ze te veel belast. Hoeveel herhalingen er precies nodig zijn? Dat gaan we je nu vertellen.

Deadlift groepstraining

Hoeveel herhalingen per set

De herhalingen (ook wel: reps) zijn het aantal keer dat je een bepaalde oefening uitvoert binnen een set. Het aantal herhalingen dat je uitvoert heeft een directe invloed op de soort spierontwikkeling waar je naar opzoek bent. Het aantal herhalingen voor optimale spiergroei – we noemen dat ook wel hypertrofie – is tussen de 6 en 12 herhalingen per set. Daarmee creëer je de juiste hoeveelheid spanning en vermoeidheid in je spieren, en dat is cruciaal voor spiergroei.

Volume en frequentie

Naast het aantal herhalingen en sets spelen ook volume en frequentie een grote rol in spiergroei. Met volume bedoelen we het totale aantal sets en herhalingen, en met frequentie doelen we op hoe vaak je een bepaalde spiergroep traint per week. Een trainingsvolume van 10 tot 20 sets per spiergroep per week wordt als optimaal beschouwd. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld drie keer per week traint, je elke spiergroep in totaal 10 tot 20 sets laat doen. Hierbij is het belangrijk om de belasting gelijkmatig te verdelen, zodat je overbelasting voorkomt en de spieren voldoende de tijd krijgen om te herstellen. 

groepstraining met PT

Progressieve overload

De keuze voor het precieze aantal herhalingen en sets maak je op basis van je fitnesslevel en je fitnessdoelen. Het beste is om dit in overleg met een personal trainer te doen, die samen met jou kan bepalen wat het beste is voor jou. Voor iedereen is een ander aantal herhalingen en sets de beste keuze. Wat wel geldt voor iedereen? Dat is het principe van progressieve overload. Dit betekent dat je langzaamaan de weerstand (het gewicht), het aantal herhalingen of het aantal sets verhoogt om je spieren continu te blijven uitdagen. Dat zorgt ervoor dat je blijft groeien en voorkomt dat je een plateau bereikt. 

Hoeveel herhalingen voor spiermassa

Hoewel bovenstaande richtlijnen een mooi uitgangspunt zijn, is het heel belangrijk dat individuele variatie altijd een grote rol speelt. Er is dus niet één juist antwoord op de vraag hoeveel herhalingen voor de opbouw van spiermassa er nodig zijn. Je genetische bouw, trainingsgeschiedenis en persoonlijke doelen zijn van grote invloed op wat voor jou het meest effectief is. Het kan goed zijn om samen met een personal trainer te kijken naar de meest geschikte manier van training voor jou. 

Op zoek naar iemand die je hierbij goed kan helpen? Wij staan bij Stokholm Gym voor je klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie, of kom eens langs! 

Close
About