Stokholmgym, trainen in de mooiste sportschool van Dordrecht!

boxen

Je kent het gevoel vast wel. Je hebt goed gesport, voelt je fit en energiek en bent trots op jezelf. Maar je weet dat je de volgende dag waarschijnlijk spierpijn zult hebben, want je hebt hard gewerkt. En tegen de dag daarna zie je al helemaal op. Waarom is spierpijn de tweede dag erger? Hoe komt dat eigenlijk? Het fenomeen noemen we ‘delayed onset muscle soreness, ofwel DOMS. Wat het precies is, leggen we je graag uit in dit artikel.

Vertraagde reactie van het lichaam

Na je workout heb je nooit direct spierpijn. Dat begint eigenlijk altijd pas de volgende dag, en de pijn kan echt toeslaan op dag twee. Dit komt doordat je lichaam een vertraagde reactie geeft op intense activiteit. Wanneer je sport, ontstaat er microscopisch kleine schade aan je spierweefsel. Dat is echter zo klein, dat de schade pas na 24 tot 48 uur wordt geregistreerd. De pijnreceptoren worden dus niet direct geactiveerd en je zenuwstelsel krijgt het pas later in de gaten. Na die vertraging wordt het signaal van pijn pas naar je hersenen gestuurd.

groepstraining oefening met trainer op een matje met een elastiek

Ontstekingsreactie en vocht vasthouden

De schade aan het spierweefsel is niet de enige lichamelijke reactie die geactiveerd wordt tijdens het sporten. Intensieve lichaamsbeweging activeert ook een ontstekingsreactie in je spieren. Dat is een natuurlijke reactie, die als doel heeft om het beschadigde spierweefsel te herstellen en te versterken. Maar het zorgt er ook voor dat je meer vocht vast houdt waardoor je spieren opzwellen en druk uitoefenen op omringende weefsels en zenuwuiteinden. Dit gebeurt ook met een vertraagde reactie, die op de tweede dag het hevigst is.

Herstelproces

Ondanks dat de spierpijn op de tweede dag het ergst is, hoort het erbij. Het is een proces dat in het teken staat van het herstel van je spieren. Ze passen zich aan en worden sterker – en dat is natuurlijk precies waarvoor je doet aan je favoriete sport of personal training. De kleine beschadigingen die je spieren oplopen tijdens een stevige workout, dwingen je spieren om zich aan te passen en sterker te worden, zodat ze in de toekomst de belasting beter aan kunnen. Het herstelproces is daarbij essentieel om spiergroei te bevorderen en te zorgen voor verbeterde prestaties op lange termijn. Dus hoewel de spierpijn op de tweede dag het ergst is, is het eigenlijk een teken dat je lichaam sterker wordt.

rekoefening op 1 knie met de handen omhoog om de spieren uit te rekken en sneller te herstellen van spierpijn

Waarom spierpijn de 2e dag erger is

Het mysterie van de spierpijn op de tweede dag is iets dat veel wetenschappers nog altijd fascineert, omdat we er nog lang niet alles over weten. Wel kunnen we door de vertraagde reactie van het lichaam, de ontstekingsprocessen en het natuurlijk herstelmechanisme van het lichaam beter begrijpen waar het vandaan komt. 

Ben jij op zoek naar een plek waar je op een efficiënte, leuke en goede manier kunt sporten? Dan zijn wij misschien wel de plek voor jou. Onze personal trainers en lekkere koffie staan voor je klaar! Neem vooral contact met ons op voor meer informatie over wat we voor je kunnen betekenen.

Close
About