Stokholmgym, trainen in de mooiste sportschool van Dordrecht!

Rekken en strekken van jouw spieren

Vraag jij je soms af waarom medesporters in de gym hun sportsessie altijd beginnen of eindigen met een serie rek- en strekoefeningen? Dat gaan we bespreken in dit artikel. Want stretchen voor én na een workout is essentieel wanneer je goed voor je spieren wilt zorgen. Daarnaast is stretchen op zichzelf al een goede vorm van lichaamsbeweging, en dus verstandig om te doen. Maar stretchen is meer dan met je handen je tenen aanraken. Wij leggen je uit waarom het zo belangrijk is én hoe je het goed doet.

Positieve effecten van stretchen

Het rekken en strekken van spieren kan voor en na het sporten. Op beide momenten biedt het je andere voordelen. Na een goede warming-up kun je je spieren stretchen om je sportprestaties te verbeteren. Ook wanneer je spieren nog wat stijf voelen kan rekken en strekken een prettig gevoel geven. Tijdens het sporten verkort je je spieren. Deze krimp zorgt ervoor dat je je na het sporten soms zo stijf kunt voelen. Door na afloop te stretchen voorkom je deze stijfheid. Ook kun je na je training je lichaam en geest tot rust brengen door te stretchen. Het zorgt er daarnaast voor dat je flexibeler wordt waardoor je een betere houding krijgt en je bewegingsbereik groter wordt.

Twee vormen van stretchen

We onderscheiden twee verschillende manieren van rekken en strekken: statisch en dynamisch. Wanneer je statisch stretcht, houd je een bepaalde positie aan voor een korte periode (meestal een aantal seconden), waarmee je een specifieke spiergroep oprekt. Dynamisch stretchen houdt in dat je een bepaalde spiergroep rekt en strekt terwijl je een beweging uitvoert. We raden aan om voor het sporten enkel dynamisch te stretchen. Je spieren zijn dan namelijk nog niet zover opgewarmd, waardoor een statische stretchhouding erg veel druk kan leggen op je spieren. Dat kan een blessure tot gevolg hebben. Statisch stretchen kan wel erg prettig zijn na afloop van je workout. Je spieren zijn dan goed opgewarmd en kunnen door een statische stretchbeweging juist weer oprekken, waardoor je na afloop minder last zal hebben van spierpijn of stijfheid.

Op zoek naar de juiste begeleiding?

Wanneer je nog niet goed weet waar je mee bezig bent, kan stretchen juist averechts werken. Zoals hierboven benoemd kan een verkeerde rek- of strekbeweging de positieve effecten van een goede stretchoefening allemaal tenietdoen en juist blessures in de hand werken. Daarom is het verstandig om altijd eerst te checken bij een professional of jij het op de juiste manier aanpakt. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen tijdens je workout? Dan mag je altijd contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies.

Close
About