Stokholmgym, trainen in de mooiste sportschool van Dordrecht!

verschil ashtanga yoga en vinyasa yoga

Yoga is een veelzijdige sport. Het maakt niet alleen je lichaam leniger en sterker, ook helpt het bij je mentale gezondheid. Er zijn veel verschillende soorten yoga om te beoefenen. Dat is fijn, want zo is er altijd wel een type yoga die goed bij jou en je lichaam past. Weet je nog niet welk type yoga het beste bij jou past? Dan helpen we je bij Stokholm Gym graag verder om dat te ontdekken. In deze blog zetten we de overeenkomsten en verschillen tussen ashtanga en vinyasa yoga voor je op een rijtje.

Wat is ashtanga yoga?

Ashtanga yoga is een intensieve yoga soort. Deze vorm van yoga maakt gebruik van vaststaande series van opeenvolgende oefeningen. De verschillende oefeningen lopen dynamisch in elkaar over. Hierdoor ontstaat er een soort ‘flow’ van diverse oefeningen. Bij ashtanga yoga ben je constant in beweging, waardoor je lichaam warm blijft. Je verbrandt hierdoor veel energie en je wordt sterker en leniger. De opeenvolgende oefeningen worden in een hoog tempo uitgevoerd. Ook je conditie wordt bij ashtanga yoga hierdoor getraind.

Vinyasa yoga: dit is het

Vinyasa yoga lijkt veel op ashtanga yoga maar is wel degelijk verschillend. Bij vinyasa yoga staat de ademhaling centraal. Je ademhaling vormt de basis voor een ‘flow’ van bewegingen. Welke bewegingen en houdingen dit zijn, verschilt van keer tot keer. Vinyasa yoga is dynamisch en volgt geen vaststaande series van opeenvolgende oefeningen. Het tempo ligt redelijk hoog, waardoor je niet alleen leniger en flexibeler wordt, maar ook je conditie traint.

De overeenkomsten en verschillen tussen ashtanga en vinyasa yoga

Zowel ashtanga als vinyasa yoga zijn actieve vormen van yoga. De verschillende houdingen volgen elkaar bij beide vormen in een ‘flow’ op. Houdingen worden niet lang vastgehouden, maar maken deel uit van een dynamisch geheel. Hierdoor train je bij zowel ashtanga yoga als bij vinyasa yoga je conditie, maar ook je lenigheid en flexibiliteit. 

Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze soorten yoga. Het belangrijkste verschil tussen ashtanga en vinyasa yoga is de volgorde van de oefeningen. Bij ashtanga yoga volgen de bewegingen elkaar altijd in dezelfde volgorde op. Er zijn wel verschillende series, maar deze hebben altijd dezelfde opbouw. Vinyasa yoga is wat dat betreft flexibeler. De volgorde van de houdingen staat hierbij niet vast, waardoor er meer ruimte is voor creativiteit binnen de yoga sessie.

Een ander belangrijk verschil tussen ashtanga en vinyasa yoga is de rol van de ademhaling. Bij vinyasa yoga is de ademhaling een van de belangrijkste onderdelen. Alle bewegingen worden door de ademhaling gestuurd. Bij ashtanga yoga kan de ademhaling wel een belangrijke rol spelen, maar is dit minder aanwezig dan bij vinyasa yoga.

Yoga bij Stokholm Gym

Naast ashtanga en vinyasa yoga zijn er nog veel meer soorten yoga. Zo kun je bij onze sportschool in Dordrecht ook Hatha yoga en Yin yoga beoefenen. Zo is er voor iedereen wel een geschikte yoga soort te vinden. Ben je benieuwd naar onze yoga studio in Dordrecht? Schrijf je dan in voor een gratis proefles. Heb je eerst nog vragen over yoga bij Stokholm Gym? Neem dan contact met ons op.

 

Close
About