Wat te eten voor en na het sporten? Wij leggen het uit

Wanneer je regelmatig sport, let je vaak automatisch een stuk beter op je voeding. Dat is logisch want, wat je eet heeft een groot effect op je sportprestatie en hoe jij je voelt. Bovendien wil je, na al die fysieke inspanning, niet meteen alle calorieën er weer aan eten. Wij leggen uit wat én wanneer je het best kan eten voor en na het sporten. 

Timing

Niet alleen het soort voeding heeft invloed op jouw prestaties, maar ook wanneer je deze voeding nuttigt. Daarom hebben wij het in dit artikel ook over de tijdstippen van de maaltijden. Let op dat dit allemaal richtlijnen zijn, niks moet! Het is een kwestie van experimenteren om erachter te komen wat voor jou optimaal werkt. Wij raden het in ieder geval aan, om maaltijden te eten met een goede verhouding aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

2 a 3 uur voor het sporten

Als je optimaal wilt presteren in de mooiste sportschoolin Dordrecht kun je het beste 2 à 3 uur voor het sporten eten. Maar wat is het beste voedsel om te eten voor het sporten? Eet een gezonde complete maaltijd en zorg dat je voldoende drinkt, minimaal een halve liter. Dit zorgt ervoor dat je een juiste energie en vochtbalans hebt. Wanneer je 2 à 3 uur voor het sporten de maaltijd neemt, kan dit een grote maaltijd zijn. Zorg ervoor dat de maaltijd goed verdeeld is over de voedingsstoffen. Het beste is wanneer de maaltijd bestaat uit koolhydraten en eiwitten. Probeer vetten zoveel mogelijk te vermijden. Enkele voorbeelden van voedingswaren die je goed kunt eten voor je sportsessie:

 • Granen zoals havermout, mais, en rijst
 • Eieren
 • Kipfilet met rijst
 • Griekse yoghurt

 

1 uur voor het sporten

Het is aan te raden om geen zware maaltijd meer te eten nét voordat je gaat sporten. Grote maaltijden of producten die veel eiwitten, vezels of vetten bevatten, kan je lichaam niet meer op tijd verwerken. Eet daarentegen iets lichts verteerbaars voor een energieboost.

 • Appel, kiwi of banaan
 • Water en koffie
 • Boterham met 100% pindakaas

 

Tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Wanneer je intensief traint verlies je veel vocht waardoor je kans krijgt op uitdroging. Als je dorst krijgt tijdens het sporten heb je eigenlijk al te weinig gedronken. Eten tijdens het sporten is een stuk moeilijker. Gelukkig zijn er energierepen en energiegels om je energielevel te verhogen. Als je goed van tevoren hebt gegeten en minder dan een uur traint, zullen deze niet nodig zijn. Wanneer je langer dan een uur intensief traint kunnen deze repen en gels goed van pas komen.

1 a 2 uur na het sporten

Na het sporten zijn eiwitten het belangrijkste om binnen te krijgen. Deze zorgen voor spierherstel en spiergroei. Veel sporters gebruiken na het trainen een eiwit shake. Hiermee kun je gemakkelijk het aantal eiwitten binnenkrijgen zonder je vol te eten. Als je een grote eter bent of wilt aankomen in spiermassa kan je ook een maaltijd nuttigen. Zorg er dan voor dat deze maaltijd bestaat uit voldoende eiwitten voor je spierherstel. Daarnaast kun je het beste de maaltijd aanvullen met koolhydraten. Deze zorgen voor energie die je zojuist in de sportschool hebt verbrand. Blijf ook na het sporten voldoende water drinken om je vochtbalans weer aan te vullen.

De volgende maaltijden doen wonderen na een zumba les of krachttraining.

 • Kwark met banaan en noten
 • Kipfilet met rijst
 • Havermout met vers fruit
 • Goed gevulde omelet of een hardgekookt ei
 • Smoothie met een scheutje yoghurt
 • Volkoren pasta met mozzarella

 

Meer weten over wat te eten voor en na het sporten?

Ben jij klaar voor een gezondere levensstijl en zoek jij nog een leuke sportschool in de omgeving van Dordrecht? Neem dan contact met ons op!

Close
About